Meedoen aan wedstrijden

MEEDOEN AAN WEDSTRIJDEN

 
 

We kennen 2 fietscross bonden. Dit zijn de KNWU en de NFF. De KNWU is op regionaal, nationaal en internationaal niveau actief. De wedstrijden worden op zondag verreden. Bij alle wedstrijden wordt je ingedeeld op jaarleeftijd. Dat betekent dat je tegen rijders fietst die allemaal op 31 december van dat jaar dezelfde leeftijd hebben.

Bij de KNWU kun je kiezen voor een basislicentie of een wedstrijdlicentie. De NFF is wat meer regio gebonden en heeft 1 soort licentie. Daarnaast hebben ze landelijk de provinciale kampioenschappen en een NK. Al deze wedstrijden worden op zaterdag georganiseerd en hierbij wordt je ingedeeld op dagleeftijd. Dus de leeftijd die je op dat moment hebt. Behalve bij het NK, hier geldt een andere regeling. De grens ligt op 1 juli, de leeftijd die je dan hebt is bepalend. Ook is het NK verdeeld over 2 dagen tijdens het Pinksterweekend. Tot 10 jaar rijd je op zaterdag vanaf 10 jaar op maandag.

FC-Unitas is een vereniging waar zowel NFF als KNWU wedstrijden gereden kunnen worden. Kinderen mogen pas wedstrijden rijden als ze 4 jaar zijn.

ALGEMEEN

De wedstrijden vinden plaats in diverse klassen.
Zo hebben we de 20 inch, meest voorkomend, en de 24 inch, genaamd cruiserklasse. Er is een onderverdeling gemaakt op leeftijdsniveau.
Een wedstrijd bestaat uit 3 manches, 3 rondjes, met daarna de finale ronden. Afhankelijk van het aantal deelnemers in jouw leeftijdscategorie heb je voor de finale nog een achtste-, kwart- en halve-finale.

NFF

Bij een NFF regiowedstrijd zijn er maximaal 6 renners aan de start. Als je mee wilt doen met een regio wedstrijd, dan dien je je ter plaatse waar de wedstrijd wordt gehouden in te schrijven, dit heet daginschrijving. Per wedstrijd is € 4,-. Inschrijven kan van 12.30 uur tot 13.15 uur.

Om 13.00 uur heb je de gelegenheid om te trainen. Dit is om de baan te verkennen en starthek training te oefenen. (niet elk hek is hetzelfde en juist de start is bij het fiestcrossen belangrijk) Om 13.45 uur is de training afgelopen en kun je kijken op de wedstrijdlijsten in welke manche en op welke plek je aan de start dient te verschijnen. WEES OP TIJD in het parc fermé.

Er worden 3 manches verreden, waarbij je elke manche tegen dezelfde rijders fietst. Daarna volgen de kwart- en/of halve finale. Ben je doorgedrongen tot de halve finale, dan rij je sowieso nog een B-finale. Ben je echter bij de eerste 3 in de halve finale geëindigd, dan ga je over naar de finale.

De wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Bij elke wedstrijd kunnen de eerste 3 rijders een beker of iets van dien aard winnen. Tevens wordt er aan het eind van het seizoen een totaal score berekend en krijgt iedereen die voldoende wedstrijden heeft gereden een beker, ook al ben je laatste geworden. Meestal worden er 7 regio’s georganiseerd, als je minimaal 5 van de 7 hebt gereden doe je al mee met het eindklassement.

Bij de Noordcup en de Herfstbokaal gaat het iets anders. Dit zijn wedstrijden die over 3 zaterdagen zijn verdeeld. Aan het eind van deze reeks is er een beker te winnen als je minstens 2 van de 3 hebt gereden. De indeling van de manches en finales is bij deze wedstrijden net even anders: 4 manches, elke keer met verschillende rijders en dan de finales. Dit varieert van een F-finale tot een A-finale. 

Hoe beter je gereden hebt in de manches, hoe hoger je ingedeeld wordt in de finales. Maar houdt goed in de gaten: Zit je bijvoorbeeld in een D-finale en je wordt eerste in deze finale, dan ga je over naar de C-finale, enz. Zo kun je uiteindelijk nog in de A-finale komen.

Kosten voor deze drie wedstrijden inclusief beker bedragen € 8,00

DE BANEN


De fietscrossbanen in het Noorden zijn:

  • Zevenhuizen (FCC De Spartanen)
  • Noord-Bergum (FCC De Heideclub)
  • Winschoten (Flying Birds)
  • Appingedam (De Fivelcrossers)
  • Assen (FC Unitas)
Daarnaast kent de NFF nog Provinciale Kampioenschappen ( PK'S ). Als de baan het toelaat wordt er met 8 rijders gestart, anders met 6. Provinciale kampioenschappen duren een hele dag. (kosten € 5,- p.p, dit is €. 4,- voor de wedstrijd en €. 1,- voor de fotofinish) . Hier beginnen de trainingen om 8.45 uur. Tot 9.45 uur kunnen de rijders t/m 12 jaar op de baan. Vanaf 9.45 uur tot 10.45 uur is de training voor rijders vanaf 13 jaar. Dat is dus soms vroeg je bed uit.

Deze wedstrijden hebben een voorinschrijving. De lijst hiervan wordt aan het begin van het fietscross seizoen rond gemaild of is te downloaden op onze website. Inschrijven op de wedstrijddag geeft een boete, je betaald dan het dubbele. Op de wedstrijddag worden de rijders ter plekke aangemeld door de clubvertegenwoordiger. Dit moet gebeuren voor 9.30 uur. Het is dus zaak om voor dit tijdstip aanwezig zijn, anders zal de clubvertegenwoordiger beslissen dat je niet meer komt en je niet aanmelden.

Om 11.00 uur beginnen de wedstrijden. Uiteindelijk volgt een finale met 6 of 8 rijders. Hier krijgen alle finalisten een beker. Tenzij je een 4e manche rijdt. De nummer 1 krijgt daarnaast ook een sweater/vest en een bos bloemen.

Nederlands Kampioenschappen NFF:

Om mee te kunnen doen met de NFF Nederlands Kampioenschappen MOET je minimaal 4 provinciale wedstrijden hebben gefietst. De telling start weer opnieuw nadat het NK is verreden, dit is altijd in het Pinksterweekend. De bijzonderheden hiervan staan elk jaar weer op de site.

KNWU

Bij een KNWU wedstrijd gaan er maximaal 8 fietscrossers per ronde van start, die in een zo kort mogelijke tijd vanaf de start naar de finishlijn moeten fietsen om zich te plaatsen voor de volgende rondes.
In de uiteindelijke finale, waarvoor de beste 8 uit de voorrondes zich hebben geplaatst, wordt uitgemaakt welke fietscrosser op de finish als overwinnaar uit de sportieve strijd komt.

De KNWU organiseert Afdelings Kampioenschappen (AK’s) en Topcompetities (TC’s).

De AK’s zijn district gebonden. Hier is het district Noord-Oost. Vaak zijn er zo’n 8 a 9 van deze wedstrijden in een jaar. Hiervoor heb je alleen een basislicentie nodig. De inschrijving voor deze wedstrijd is tussen 9.30 en 10.15 uur. De training start om 9.30 uur tot 10.30 uur. Aanvang wedstrijd zo’n 15 minuten nadat de lijsten zijn opgehangen, meestal is dit rond 11.00 uur.

Sinds 2013 mogen rijders met alleen een NFF licentie ook deelnemen aan de AK’s. Ze dienen zich wel van te voren in te schrijven bij de secretaris van de club. Rijders die onder hun NFF nummer rijden, doen uiteindelijk niet mee in het eindklassement.

De TC’s zijn landelijke wedstrijden en vereist een wedstrijdlicentie. Ze zijn echt de moeite waard om eens te bezoeken. Veel spektakel als de junior en elite rijders in de baan komen. Maar natuurlijk ook heel leuk om zelf mee te doen. De trainingen zijn, net als de time-trials, op zaterdag en starten rond 13.30 uur. De wedstrijd is op zondag. Van te voren is nog een korte trainingsmogelijkheid vanaf 8.15 uur. Aanvang van de wedstrijd is 10.00 uur.

Waar moet je aan denken als je voor het eerst naar een wedstrijd gaat?

Zorg dat je kleding en fiets in orde zijn. Let er op dat je nummers op je stuurbord goed te lezen zijn, evenals op de zijbordjes. Neem schilderstape mee (dit kun je gebruiken om je manches op te schrijven en dan op je fiets plakken). En neem voldoende drinken en eten mee. Tussen de manches door is het belangrijk om je vocht en energie weer aan te vullen. Ook is het belangrijk dat je de avond voor de wedstrijd goed eet.

Neem eventueel droge kleding mee.
En het allerbelangrijkste: zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Informatie voor de ouders:

  • Mocht uw kind vallen tijdens de wedstrijd, dan is het niet toegestaan om de baan op te gaan. De EHBO zal zich over uw kind ontfermen. Mocht u erbij nodig zijn dan zal u opgehaald worden.

  • Is u kind jonger dan 6 jaar dan mag u hem of haar begeleiden tijdens de start, is u kind dus ouder dan zal hij of zij alles zelfstandig moeten doen tijdens de start. U kunt uw kind nog wel begeleiden tot in het parc fermé.

Iedereen heel veel plezier gewenst tijdens de wedstrijden en weet dat plezier hebben en lekker fietsen belangrijker is dan winnen.